“Indiferenţa ucide chiar şi clădirile” -Casa Mühle

Azi am trecut pe lângă o casă din oraş care săraca atunci când era tânără mă gândesc că era frumoasă dar acuma suferă de o boală şi mi-am amintit că am mai văzut peisajul acesta prin multe locuri în Banat (şi-n alte zone ale ţării) şi la altă casă din Timişoara -Casa Mühle.

Un obicei des întâlnit în Timişoara este acela da a lăsa casele istorice să se infecteze cu “nepăsare”. Din păcate această boală ucigătoare nu a ocolit Casa Mühle.

Suferinţa este lungă şi dureroasă, dar nu pentru sufletul sau portofelul autorităţiilor. Cel mai bine spus “ cea” care duce lupta grea cu această maladie larg răspândită în oraş este însăşi casa.

Aflată într-un stadiu foarte avansat de degradare, clădirea care îl facea  mândru pe proprietar şi care a sperat că timpul nu îi va îmbătrâni chipul, a fost dezamăgita atunci când a aflat că suferă de” nepăsare”. O boală, care netratată la timp, poate ucide. Dar nu doar clădiri. Ele sunt un pericol şi pentru oameni.

Casa a doi mari peisagişti ai Timişoarei care au înfrumuseţat oraşul cu diferite flori şi care l-au făcut să poarte numele de “oraşul rozelor”, nu se poate bucura de aceste lucrări, ea sperând la redescoperirea vechii sale frumuseţi.

Actualii proprietari au încercat varianta clasică: o lăsăm să se dărâme singură până nu mai există altă soluţie decât demolarea ei.  Chiar dacă planul lor nu a reuşit datorită intervenţiei primăriei şi a oamenilor, tot s-a iscat o discuţie nesfârşită şi în loc să se ajungă la restaurarea Casei Mühle s-a ajuns la maladia numită “indiferenţă”.

Nu se ştie dacă primăria sau actualii proprietari sunt de vină pentru ceea ce se intâmplă cu această cladire dar un lucru este sigur: dacă nu se începe tratarea Casei Mühle cat mai curând posibil, boala o va macina de tot şi o să dispară pentru totdeauna.

Şi sunt multe astfel de exemple în tot Banatul.

VĂ MULŢUMESC ŞI VĂ MAI AŞTEPT! 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s